Het Covid Safe Ticket laat reizen naar het buitenland toe maar biedt ook toegang tot horecazaken en sport- en fitnessclubs. Parlementslid Robby De Caluwé (Open Vld) wijst minister Vandenbroucke tijdens de plenaire zitting in de Kamer van volksvertegenwoordigers erop dat de beperkte geldigheid van het CST van 1 jaar voor heel wat bijkomende problemen zorgt: “Het is goed dat zonet is beslist dat de algehele bevolking een extra prik krijgt. Echter stellen heel wat mensen zich de vraag of hun CST vervalt indien ze nog geen boosterprik hebben gekregen 1 jaar na hun laatste vaccinatie. Veel zorgverleners of ouderen bijvoorbeeld, zijn in het voorjaar gevaccineerd waardoor zij mogelijks uit de boot dreigen te vallen omdat het vaccin niet op tijd komt. Bovendien lopen zij veel risico’s waardoor zij prioriteit moeten krijgen in de planning.” Hiernaast meent De Caluwé dat de strengere reismaatregelen van andere landen zoals Oostenrijk een probleem vormen voor Belgen die op bijvoorbeeld op wintersportreis willen gaan. Minister Vandenbroucke antwoordde dat elke Belg volgend jaar een extra prik krijgt en dat op 27 november een advies van de Taskforce Vaccinatie verwacht wordt over de organisatorische planning en de vaccinatievolgorde, waarna de beslissingen zullen worden genomen. Over de geldigheid van het Covid Safe Ticket zal hij dit op Europees niveau bespreken.
Deze voormiddag gaf onder meer Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) groen licht voor een extra vaccinatie van de algehele bevolking. Sinds 1 november voert België het Covid Safe Ticket, dat aanvankelijk werd ingevoerd om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken, ook in voor evenementen, horecazaken en sport- en fitnessclubs. De geldigheid van het Covid Safe Ticket is 1 jaar geldig. Echter brengt dit volgens Parlementslid Robby De Caluwé (Open Vld) heel wat problemen met zich mee, waarna hij ze deze namiddag aankaartte bij de Minister van Volksgezondheid in de Kamer van volksvertegenwoordigers.
Parlementslid De Caluwé (Open Vld): “De hele vaccinatiestrategie terug opzetten vergt veel tijd en organisatiewerk. Veel mensen stellen zich de vraag of ze hun boosterprik op tijd zullen krijgen voor hun CST na 1 jaar vervalt. Veel zorgverleners of ouderen, bijvoorbeeld, zijn in het voorjaar gevaccineerd waardoor de extra prik mogelijk te laat komt. Bovendien zijn veel zorgverleners gevaccineerd met het vaccin van Astra Zenenca waarna nu is bewezen dat de werking snel daalt. Voor hen is het boostervaccin meer dan welkom gezien de hoge risico’s die ze lopen en de vraag dringt zich op of deze groep voorrang krijgt.”
Ook andere landen in Europa voeren een Covid Safe Ticket in in diverse sectoren. Oostenrijk bijvoorbeeld, hanteert nog strengere maatregelen. Zo is de toegang tot horeca voorbehouden voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of genezen zijn van Covid 19. Een recente negatieve test volstaat niet. Wie één prik met het vaccin van Johnson&Johnson heeft gehad en geen boostervaccin heeft gekregen, kan na 3 januari niet meer terecht in de Oostenrijkse skigebieden. De Caluwé: “In Europa is er geen uniformiteit wat het betreft het CST of coronamaatregelen. Veel Belgen kijken ernaar uit om deze winter terug te gaan skiën. Om er te mogen skiën zullen inwoners en reizigers met het vaccin van Johnson&Johnson vanaf 3 januari worden uitgesloten. De extra prik voor deze Belgen zal er dus heel snel moeten komen, willen zij op reis kunnen gaan naar het land.”
Minister Vandenbroucke antwoordde dat hij wilt dat iedereen in ons land zo goed als mogelijk beschermd wordt tegen het virus en dat de doelsstelling is om tegen eind volgend jaar iedereen een extra vaccinatie te geven. Tegen 27 november 2021 wordt een advies van de Taskforce Vaccinatie verwacht over de organisatorische planning, de volgorde van groepen die gevaccineerd moeten worden en hoe de organisatie in zijn werk zal gaan in overleg met de deelstaten. De minister erkent de moeilijkheden en zal de geldigheid van het Covid Safe Ticket op Europees niveau bespreken.