In België krijgen elk jaar 9000 Belgen de diagnose longkanker. Vandaag, op de internationale dag tegen kanker, hielden Kamerleden Robby De Caluwé (Open Vld) en Gitta Vanpeborgh (Vooruit) samen met enkele experts een conferentie over longkanker. De Caluwé en Vanpeborgh zullen een resolutie indienen voor een geactualiseerd actieplan tegen longkanker. De Caluwé legt de noodzaak uit van een nieuw actieplan: “Longkanker is een ernstige ziekte die vaak te laat en dus in een te vergevorderd stadium ontdekt wordt, een goed screening is noodzakelijk om longkanker tijdig detecteren. Hiernaast willen we dat de klinische richtlijnen voor longkanker worden geactualiseerd, een snelle terugbetaling van behandelingen, een betere psychologische omkadering en vooral betrokkenheid van patiënten bij het beleid.”
Longkanker is naast borst- en colorectale kanker de derde meest voorkomende kanker in België. In België krijgen jaarlijks 9000 mensen de diagnose longkanker en er zijn maar liefst 6000 sterfgevallen per jaar. Het is daarmee de op een na meest voorkomende oorzaak van vroegtijdige dood en de belangrijkste doodsoorzaak door kanker in ons land. Vandaag bedraagt de overleving voor longkanker na vijf jaar ongeveer 18%, mede omdat de ziekte te laat ontdekt wordt. Kamerleden Robby De Caluwé (Open Vld) en Gitta Vanpeborgh (Vooruit) hielden daarom op donderdag 21 oktober 2021 – de dag tegen kanker – samen met experts uit het veld een conferentie over longkanker om het bewustzijn rond de ziekte te verhogen.
Onder meer Mary Bussel (The Economist), Dr. Veronique Le Ray (Stichting tegen Kanker), Dr. Liesbet Van Eycken (Belgian Cancer), Prof. Sebahat Ocak (UCL Mont-Godinne), Prof. Anne Rogiers en Prof. Kristiaan Nackaerts (UZ Leuven) gaven input hoe longkanker beter kan worden aangepakt. Kamerleden Robby De Caluwé (Open Vld) en Gitta Vanpeborgh (Vooruit) gaan aan de slag om een resolutie in te dienen voor een geactualiseerd actieplan tegen longkanker. De Caluwé (Open Vld) legt de noodzaak uit van een nieuw actieplan: “Longkanker is een ernstige ziekte die vaak te laat en dus in een te vergevorderd stadium ontdekt wordt, een goed screening is noodzakelijk om longkanker tijdig detecteren. Hiernaast willen we dat de klinische richtlijnen voor longkanker worden geactualiseerd, een snelle terugbetaling van behandelingen, een betere psychologische omkadering en vooral betrokkenheid van patiënten bij het beleid. Bovendien hangt er een stigma over longkanker, omdat het vaak gelinkt wordt aan rookgedrag. Dit willen we doorbreken.”