Artsen zijn verplicht om zich bij te scholen. Op die manier voorkomen ze dat ze hun accreditering en de financiële beloning die daaraan vasthangt, verliezen. Vlaams Parlementslid Freya Saeys en Kamerlid Robby De Caluwé (beiden Open Vld) pleiten ervoor om deze bijscholingen tijdelijk op te schorten: “In tijden dat artsen massaal uitvallen door ziekte, quarantaine en overbelasting, is het niet verantwoord om deze bijscholingen te verplichten. De tijd die zo vrijkomt is meer dan welkom.”
Open Vld-parlementslid Robby De Caluwé stelt vast dat er tot op vandaag bijscholingen voor artsen plaatsvinden. Zij zijn hiertoe verplicht willen ze hun accreditering en dus ook de financiële beloning die daarbij komt kijken, niet kwijtspelen. Zo’n accreditering is te beschouwen als een soort kwaliteitslabel dat artsen verkrijgen wanneer ze zich regelmatig bijscholen. Saeys en haar collega-parlementslid De Caluwé roepen federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op om deze bijscholingen tijdelijk op te schorten: “In deze tijden moeten we onze artsen daar niet mee belasten. De ruimte die zo vrijkomt is meer dan welkom. De boodschap moet nu zijn: alle handen aan het bed.”
Om dit mogelijk te maken, is echter een wetswijziging nodig. Niet in het minst opdat artsen hun accreditering de komende weken en maanden niet verliezen. “Artsen die zich zo uit de naad werken om iedereen de zorg te bieden die nodig is, mogen er uiteraard niet de dupe van zijn indien bijscholingen tijdelijk worden opgeschort. Dat moet dus eerst in orde worden gemaakt, en liefst op zeer korte termijn”, aldus Saeys en De Caluwé.
De parlementsleden bepleiten wel dat de bijscholingen die rechtstreeks verband houden met
COVID-19, blijven doorgaan: “Er worden op dit moment heel wat mensen op de corona-afdelingen ingezet die in normale tijden totaal andere zorg aanbieden. We moeten er uiteraard op toezien dat zij de bijscholingen krijgen die nodig zijn om de beste hulp te verlenen.”