Vandaag is euthanasie alleen mogelijk bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn, maar nog wel bij hun volle verstand zijn. Als ze vooraf een wilsverklaring hebben opgesteld, kan het ook wanneer ze zich in een onomkeerbare coma bevinden.
Bijgevolg hebben mensen met dementie of mensen die plots wilsonbekwaam worden door bijvoorbeeld een ongeval, geen recht op euthanasie, ook al hebben ze dat op voorhand laten vastleggen in een wilsverklaring. “Dat moet veranderen”, zegt Open VLD-Kamerlid Robby De Caluwé. “We willen mensen de mogelijkheid geven om zelf over een waardig en zelfgekozen levenseinde te kunnen beslissen, ook als ze lijden aan dementie. Zo kunnen we heel wat mensonterende situaties vermijden.”
Te vroeg euthanasie
Een bijkomend gevolg van het feit dat een wilsverklaring voor dementerenden niet volstaat, is dat mensen nu te vroeg beslissen om tot euthanasie over te gaan. “Mensen willen de beslissing nemen op het moment dat ze nog wel wilsbekwaam zijn omdat ze bang zijn dat het anders te laat zal zijn”, zegt De Caluwé. “Maar daardoor sterven mensen met dementie vaak te vroeg.”
Open VLD is niet de eerste partij die de euthanasiewet wil uitbreiden voor mensen met dementie. SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée diende onlangs een gelijkaardig wetsvoorstel in.